Artiklar märkta ‘Elev vid dator’

Svenska dialekter

Här finns ett komplett arkiv med svenska dialekter. Du kan få lyssna till hur män och kvinnor, gamla och unga pratar i olika delar av landet. Inspelningarna är gjorda av flera universitet i samverkan och tjänsten är helt gratis att använda. Mycket nöje!

Gratis webblärare

Ett gäng glada IT-entusiaster i Falköpings kommun har startat denna tjänst som är helt gratis att använda. Sidan innehåller massor av små filmklipp med genomgångar och förklaringar i olika ämnen. Lärare i hela Sverige har bidragit genom att spela in delar av sina lektioner och skänka upphovsrätten till Teacher on Demand-projektet.

Om du är lärare och har elever som behöver en extra förklaring, så kan du ge dem en länk hit. Om du är elev och vill ha en bättre förklaring av något, så kan du hitta den här.

Adressen är http://www.teacherondemand.se/

Bilspel

Här har vi ett bilspel för spel online direkt på webbsidan.  Som många andra bilspel är det orealistiskt förlåtande. Om man krockar eller blir överkörd av tåget så väntar man bara lite så får man fortsätta. Men då har förstås de medtävlande hunnit en bra bit före.  När man har blivit bra på detta spel så har man förbättrat både reaktionsförmågan och den visuella perceptionen.

Klicka HÄR för att komma tl bilspelet.

Tetris

Tetris är ett klassiskt dataspel som övar upp den spatiala förmågan. Det gäller att vända på pusselbiten innan den kommer ner!

Klicka HÄR för onlinespel som inte behöver installeras

HÄR finns ett tetris-program som man installerar och bland annat sparar en High-score-lista för dem som spelar.

Memoryspel

Memory puzzle är ett klassiskt memoryspel, men eftersom det finns i datorn så finns det olika svårighetsgrader och man kan välja om man vill ha bokstäver eller bilder på korten. Det finns även en highscore-lista för de riktigt tävlingssugna. Ett roligt att att öva upp arbetsminnet.

Klicka HÄR för att ladda hem och installera programmet.

Webbkameror

Se hur det ser ut JUST NU i Sverige, Norge och Finland. Kamerorna sitter uppsatta för att du ska få en bild av hur det är där.

http://www.vaplan.com/

Gratis datakurs

Skolverket bedriver just nu en omfattande utbildning av skolpersonal (Läs mer…)

Fotokurser

Det finns flera bra internetkurser för den som vill bli bättre fotograf. (Läs mer…)

Gapminder - statistik om världen

Gapminder är en grafisk presentation av alla länders utveckling. (Läs mer…)

Matsmältningen

Se en animation av hur maten passerar genom kroppen. (Läs mer…)